top of page

Situatie - Wens

Wens
A erkenning op iets wel/niet doen
B erkenning op iets wel/niet zijn
C erkenning op iets wel/niet hebben

Wat wil je wel of juist niet.

Het gaat hier om het aanpakken van probleem situaties d.m.v. het zoeken naar samenhang in je patronen/conditioneringen en de mogelijkheid om je perceptie bij te stellen.

Patronen zijn de uitkomst van bijvoorbeeld genen, cultuur, klimaat maar ook hoe je opgevoed / geprogrammeerd / ge-brainwashed bent en de aannames die je geleerd hebt.

Elke verandering in een patroon heeft gevolgen. Alles heeft met alles te maken.

Bewustzijn op patronen is daarom belangrijk, het is de "ervaring dat je ervaart".

Bewustzijn geeft je helderheid en keuze. 

Je kunt voor het formuleren van een probleem het verschil nemen tussen je situatie en je wens of de mate van zelfvertrouwen. De balans tussen waardigheid en vaardigheid.

Controle verlies en vrije wil.

Neem je nog niet gerealiseerde wens als je probleem. Volg de onderwerpen in de header of de lijst onderaan de pagina "oordeel". 

Je gaat de onderdelen zelf omschrijven en zoekt dan bij welke "familiegroep" dit past in het  A,B,C schema. Daarbij gaat het om de grote lijn. 

Frustratie/irritatie kan dus bijvoorbeeld bij boos horen en teleurgesteld/vervelend bij verdrietig.

Het kleurenschema kan je gedurende het gehele proces voortdurend helpen om bij te stellen.

Die kleuren helpen je die samenhang/congruentie te vinden.

Je kunt het je zien als een routeplanner die je de weg wijst. Je volgt een logica die gebaseerd is op energie. Te veel (A), ongerichte (B) of weinig energie (C).

Het ABC kleurenschema is als het ware een hulpverlener die je empatisch kritische vragen stelt en je nooit zal veroordelen. Zit je steeds in dezelfde kleur dan is je reactie congruent. Krijg je een andere kleur dan is er ergens iets onsamenhangend en is er nog een onbewust patroon of er is een ander probleem..

Die onbewuste reactie veroorzaakt vaak "cirkeltjes" denken.

Waarschijnlijk waarschuwt je onbewuste je hier op deze site (helaas) om eerst even iets anders te doen of te denken. Dat is een natuurlijke reactie om te voorkomen dat je gaat voelen wat je voelt... Biologisch zijn we geconditioneerd om pijn te vermijden en angstige situaties zo abstract mogelijk te onthouden zodat we dat kunnen voorkomen. Men noemt dat weerstand

Ooit  was die weerstand en dat afdwalen dus functioneel....

De vraag is of dat nu nog zo is of dat dat juist je probleem vergroot.

Verschil tussen situatie en wens = probleem - uitdaging - streven

bottom of page